Devletin ihracatçı firmalara sağlamış olduğu önemli teşviklerden bir tanesi de Dahilde İşleme' dir. Firmamız bünyesinde yer alan ve Dahilde İşleme konusunda uzman ekibimiz tarafından müşterilerimiz adına işlemler gerçekleştirilmektedir. Eralkan olarak 32 yıllık tecrübemiz ve uzman kadromuz ile sizlere de bu konuda profesyonel hizmet sunmaktan mutluluk duyarız.
DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) NEDİR?
Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.
Ticaret Bakanlığınca düzenlenen dahilde işleme belgesi / izni , ihracat hedefiyle yurtiçi alımlara ve/veya gümrük muafiyetli ithalata olanak tanır.
Dahilde İşleme Rejimi, yurt içinde dünya fiyatlarından temin edilemeyen, hiç temin edilemeyen ya da üretimi yetersiz olan, yeterli kalitede bulunmayan malzemelerin gümrük muafiyetli olarak yurt dışından getirilmesine olanak sağlayarak girdi maliyetlerini azaltmak suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla oluşturulmuştur.
DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN AVANTAJLARI
- İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet,
- Vergi, resim ve harç istisnası, KKDF istisnası,
- Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama,
- KDV'de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi,
- İhracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi,
- İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi olarak sayılabilir.
İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Teşviklerden yararlanabilmek için Dahilde İşleme İzni ya da Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması zorunludur.
Basit işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzni için başvurular gümrük idaresine; kapsamlı işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzin Belgesi için başvurular ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda yapılır.
Dahilde İşleme İzin Belgesi, 2006/12 sayılı Dahilde işleme Rejimi Tebliğine istinaden düzenlenen bir belgedir. Dahilde İşleme İzin Belgelerinin taahhüt kapatma işlemleri Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen ilgili bölge müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.
BELGE ALIMI İLE İLGİLİ BİLGİLER
-
Bilgilendirme: Belge almadan önce Kapasite raporunuza ve taleplerinize göre İhracat ve ithalat öngörülerinizi değerlendirir. Menfaat ve sorumluluklarınız hakkında bilgilendirir.
-
Başvuru: Başvuru dosyanızı hazırlar.
-
Takip: Başvurusunu yapar, kurumdan takip eder ve sonuçlandırır.
-
Kullanma kılavuzu: Onaylanan belgenizle birlikte, belge kullanma kılavuzunu gönderir.
-
Belge revizeleri: İhracat ve ithalat değişiklik taleplerinize göre revize işlemini yapar.
-
Süreç takibi: Belge kullanım sürecinde yapılması gerekenleri bildirir.
-
Gerçekleşme: İhracat tamamlanınca gerçekleşme durumunu kontrol eder, İhracat noksanlığı varsa bilgilendirir.
-
Kapatma işlemi: İhracat ve ithalat tamamlanınca belge kapatma dosyanızı hazırlar. Başvuru yapar ve sonuçlanıncaya kadar takip eder